Hoppa till innehåll

Anläggningsförare (Ale)

Bygg och Anläggning

Yrkesvux, 1200 poäng


Viktig information

För att få vara på en arbetsplats behöver du ha ett B-körkort


Utbildningens innehåll

- Säker väg till jobb
- Nära samarbete med företag och branschorganisationer
- Varierande arbetsuppgifter
  
Att arbeta som grävmaskinist innebär ett fritt och rörligt arbete. Det är en fördel om du har viss vana av maskinkörning och har goda kunskaper i svenska samt matematik. Praktisk grundutbildning genomförs på Kollanda Grus AB. Här lär du dig att köra grävmaskin, grävlastare och hjullastare. Du lär dig maskinskötsel, rit- och mätteknik samt säkerhet. Då du och din lärare bedömer att du har tillräcklig körvana fortsätter du utbildningen på ett entreprenadföretag. Där följer du arbetsplatsens arbetstider och de regler som gäller för branschen.
  
Vår erfarenhet är att beroende på tidigare körvana varierar den tid som de studerande behöver med lärare från åtta till tjugo veckor. Du behöver stor självdisciplin och planeringsförmåga för att klara studierna som delvis genomförs på distans. Under utbildningstiden arbetar du in dig i branschen samtidigt som du får referenser och bred kompetens. 
   
För att bli anställningsbar krävs B-körkort.


Utbildningen leder till

Anläggningsmaskinförare


Kostnader för eleven

Du får själv stå för arbetskläder, skor samt resor till och från APL-platsen


Arbetsplatsförlagt lärande, apl

Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl,  i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på att din apl-plats kan ligga långt från din bostad.

Apl-perioder:
Finns inga fasta perioder utan när du är klar med introduktionen så är du på en APL plats 4 dagar i veckan och i skolan 1 dag i veckan


Studieperioder

2021-08-09--2021-12-24
2022-01-03--2022-06-24


Kurs- och antagningsbesked

Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.

Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.


Övrig information

Plats för utbildningen: Komvux i Alafors/Kollanda grus i Älvängen
Utbildningsanordnare:  Komvux Ale 

Förkunskapskrav

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:
 
- Svenska eller svenska som andraspråk
- Matematik

Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
 

Dokument som ska bifogas ansökan

Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.

Kopia på ditt B-körkort - fram och baksida
 

Borttappade originalbetyg

Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads-, kommun- eller regionarkivet.

Ämnes-/kursplan

KURSPAKET

Anmälningskod

GRY-MFA-2108-AE

Skolform

Gymnasial utbildning

Extern länk

Ale komvux (Länk till extern sida.)

Kurser

0 Kursstarter

  • Det finns inga kursstarter att ansöka till.