Hoppa till innehåll

Bilskadereparatör - lärling (Göteborg)

Fordon och Transport

Lärlingsvux, 1280 poäng

Bilskadereparatör är ett yrke för dig som vill att krock- och plåtskadade fordon ska se ut som nytillverkade efter en reparation. Att reparera karossdetaljerna kräver mycket form- och fingertoppskänsla.


Lärlingsutbildning

En lärlingsutbildning inom komvux är en yrkesutbildning där minst 70 procent av undervisningen sker på en arbetsplats. Du har en handledare på arbetsplatsen och en yrkeslärare på skolan som följer dig genom utbildningen. För att klara att studera som lärling ute på en arbetsplats behöver du ha ett eget driv och vilja reflektera kring ditt eget lärande. Du skriver loggbok, du återberättar för din lärare vad du har gjort på din arbetspats.  Detta är en viktig del i ditt lärande.


Viktig information

Du behöver genomgå och bli godkänd i en härdplastutbildning och en hälsoundersökning (spirometritest) innan du kan bli antagen till utbildningen, detta görs under orienteringskursen. Undersökningen görs på skolan.

Körkort är inget krav för att delta i undervisningen, men de flesta arbetsgivare kräver det för anställning.


Utbildningens innehåll

Utbildningen ger dig kunskaper i grundläggade fordonsteknik och olika sammanfogningsmetoder som limning och svets. Du får lära dig hur en bil är uppbyggd eftersom det förekommer en del demontering och montering av andra komponenter när du ska reparera plåtskador. Bucklor och repor handriktas, slipas och spacklas bort- detta kommer du att få träna på. Du lär dig att besiktiga och värdera skador och även grunderna i planeringen av arbetet.


Utbildningen leder till

Efter utbildningen kan du söka jobb på fordonsverkstäder som arbetar med plåtskador på framför allt krockade bilar.
Framtiden för bilskadereparatörer påverkas av att branschen har blivit mer miljömedveten. Mer ska repareras och återanvändas, snarare än ersättas och slängas. Enligt Transportföretagen kommer de som har känsla och intresse för yrket ha goda möjligheter att få jobb de närmsta åren.


Kostnader för eleven

Ingen kostnad.


Studiebesök

Du har möjlighet att besöka skolan och träffa lärare och elever för att ställa frågor om utbildningen. Besöket kan eventuellt ordnas digitalt på grund av rådande pandemi. Kontakta hakan.bjurkvist@educ.goteborg.se


Arbetsplatsförlagt lärande, apl

70 procent av utbildningen sker på en arbetsplats där du följer din handledares arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen, eller att du arbetar på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din arbetsplats.


Studieperioder

2021-08-09 - 2021-12-31
2022-01-03 - 2022-07-01
2022-08-08 - 2022-11-04


Antagning

Om du uppfyller förkunskapskraven för utbildningen sker antagning utifrån tillgång till utbildningsplatser. Prioritering sker utifrån utbildningsbakgrund.

Först blir du antagen till en orienteringskurs på fyra veckor där du introduceras i yrket. Du blir antagen till hela lärlingsutbildningen först efter det att du matchats mot en lärlingsarbetsplats.

Kurs- och antagningsbesked:
Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.

Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.


Övrig information

Plats för utbildningen: Otto Elandersgata 4, 421 32 Västra Frölunda
Utbildningsanordnare: Motorbranschens Tekniska Gymnasium, MTG
Ansvarig vuxenutbildning: Arbetsmarknad- och vuxenutbildning Göteborg stad


 

Förkunskapskrav

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:

Om du inte har möjlighet att styrka dina kunskaper med betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.


Dokument som ska bifogas ansökan

Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift godtas ej.


Borttappade originalbetyg

Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads-, kommun- eller regionarkivet.

Ämnes-/kursplan

KURSPAKET

Anmälningskod

GRL-BSR-2108-GG

Skolform

Gymnasial utbildning

Extern länk

MTG (Länk till extern sida.)

Kurser

0 Kursstarter

  • Det finns inga kursstarter att ansöka till.