Kock storkök/lunchrestaurang kombination (Mölndal)
Restaurang och Livsmedel
Yrkesvux kombination, 1500 poäng
Utbildningen leder till
Efter utbildningen kan du arbeta som kock på exempelvis skola, förskola, sjukhus, äldreboende, hotell, lunchrestaurang eller konferensanläggning. Du lär dig också om service och bemötande.
Utbildningens innehåll och upplägg
Hur är utbildningen upplagd
Utbildningens innehåll
Utbildningen startar på plats i Campus Mölndal med introduktion i skolan. Där går vi igenom vår värdegrund, digitala hjälpmedel och hur det är att arbeta i branschen. Du får även information om din kommande praktik.
Utbildningen är en kombinationsutbildning i lärlingsform. Det betyder att du lär dig yrket på plats i ett riktigt kök. Studierna är på heltid, 40 timmar/vecka. Du förväntas att vara på plats fem (5) dagar i veckan. Tre (3) dagar på arbetsplats (APL) samt två (2) dagar skolförlagd undervisning. Yrkessvenska är integrerad i alla utbildningens ämnen.
Arbetsplatsförlagt lärande, apl
I utbildningen ingår APL (Arbetsplatsförlagt Lärande) vilket innebär att du är på en arbetsplats och genomför stora delar av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider.
Du får vara beredd på att det kan vara lång väg att åka och även arbetstider som innebär tidiga morgnar, sena kvällar och helger.
Se här för mer information om arbetsplatsförlagt lärande.
Innehåll
Under utbildningen får du en grund inom matlagning med fokus på storkök och lunchrestaurang. Du lär dig att planera och tillaga näringsriktiga måltider i större volymer, med särskild hänsyn till specialkost, allergier och olika målgruppers behov.
Du får också kunskap inom livsmedelshygien och säker hantering av råvaror. Service och bemötande är en viktig del av utbildningen. Du får lära dig hur du skapar en trevlig måltidsupplevelse för gästerna, inte bara genom god mat utan även genom bemötande och samarbete i köket.
Utbildningen blandar teori och praktik, där du direkt får använda dina kunskaper i verkliga arbetsmiljöer under dina APL-dagar. Det är en utbildning för dig som vill jobba som kock inom offentliga kök och restauranger.
Ämnen:
-
Livsmedelshygien, nivå 1
-
Livsmedels- och näringskunskap, nivå 1
-
Matlagning, nivå 1-5
-
Service & bemötande, nivå 1
-
Orienteringskurs
-
Yrkessvenska
-
SFI/ Svenska som andra språk grund
Vad behövs för att kunna läsa utbildningen
Kostnader
Kostnader för resor till och från din APL-plats, litteratur och arbetskläder kan tillkomma.
Tänk på att
-
Vissa arbetsplatser kräver utdrag ur belastningsregistret.
-
Du får vara beredd på restid till din APL-plats, tidig start på morgonen samt pass kvällar/helger kan förekomma.
Information om utbildningen
Utbildningsort
Mölndal
Utbildningsform
Yrkesvux kombination
Studietakt
100%
Arbetsplatsförlagt Lärande
APL omfattar 50-69% av utbildningen
Utbildningsstart
2025-10-20
Studieperioder
2025-10-20 - 2026-01-02
2026-01-05 - 2026-06-26
2026-08-10 - 2026-10-16
Övrig information
Campus Mölndal
Plats för utbildningen
Mölndal
Ansvarig vuxenutbildning
Komvux i Mölndal
Informationsmöte
Du som kan bli aktuell för utbildningen kallas till ett informationsmöte där du får veta mer om utbildningen och olika yrkesområden du kan arbeta inom. Du rekommenderas att delta i informationsmötet för att ta del av viktig information om utbildningen och antagningsprocessen. Där får du även möjlighet att ställa frågor.
Studiebesök
Kontakta skolan om du vill göra ett studiebesök.
skolexp.campus@molndal.se
Besöksadress
Campus Mölndal, Krokslätts fabriker 12A, Mölndal
Förkunskapskrav
För att vara behörig ska du ha godkänt betyg från sfi-kurs enligt nedan eller ha motsvarande kunskaper samt inte ha godkänt betyg i svenska som andraspråk på grundläggande nivå (GRNSVAD).
- Sfi D
Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för att boka en nivåbedömning.
Ämnes-/kursplan
Kock storkök/lunchrestaurang kombination (Mölndal) (KURSPAKET)Anmälningskod
GRS-KRS-2510QML
Skolform
Gymnasial utbildning
Kurser (12 st)
- Svenska som andraspråk (GRNSVA2 )
- Livsmedels- och näringskunskap Nivå 1 (LIVM1000X )
- Livsmedelshygien Nivå 1 (LIVS1000X )
- Matlagning Nivå 1 (MATG1000X )
- Matlagning Nivå 2 (MATG2000X )
- Matlagning Nivå 3 (MATG3000X )
- Matlagning Nivå 4 (MATG4000X )
- Matlagning Nivå 5 (MATG5000X )
- Service och bemötande Nivå 1 (SERV1000X )
- Orienteringskurs A - Studieplanering (VGYOR1A-100)
- Orienteringskurs C - Introduktion till ämne (VGYOR1C-100)
- Orienteringskurs F - Yrkessvenska (VGYOR1F)
Antal Kursstarter: 1