Hoppa till innehåll

Mekaniker Yrkesfordon

Fordon och Transport

Yrkesvux, 1350 poäng

Som mekaniker för yrkesfordon kommer du att kunna arbeta med olika typer av fordon; bussar, lastbilar, truckar samt mobila maskiner. Gillar du att lösa problem och har intresse av mekanik, elektronik, hydraulik samt pneumatik är detta ett yrke för dig.
 

Viktig information

Du behöver ha sinne för matematiskt tänkande för att klara utbildningen då mycket elkunskap ingår.  Det är viktigt att du kan räkna och använda matematik i praktiken. Bra om du är van att jobba med datorer. Mekanikerns arbete sker numera via datorn. 
 

Utbildningens innehåll

Utbildningen mekaniker för yrkesfordon ger dig en bred teknisk grund. Dagens nyare fordon kräver också att du har en fördjupad teknisk kunskap inom elektronik och data. Utbildningen ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper för att kunna få en anställning som tekniker. Du lär dig grundläggande fordons- och reparationsteknik i skolans teori- och verkstadssalar. Arbetet på fältet och med maskinerna sker på olika verkstäder under din apl, arbetsplatsförlagt lärande, praktik.

Du erbjuds lärarledda lektioner, laborationer, handledning samt självstudier. Tycker du det verkar intressant att analysera, reparera och utföra service och underhåll på tunga fordon i verkstaden eller på fältet är detta en utbildning för dig.
 

Utbildningen leder till

Det finns fortfarande ett stort behov av mekaniker och ännu flera kommer att behövas i framtiden, säger branschorganisationen och företag. Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta med mekaniskt arbete på olika typer av yrkesfordon, fordon på en verkstad med datorstöd och hjälpmedel för tunga lyft. En fordonstekniker inom området tunga fordon har många möjligheter till varierande och spännande arbetsuppgifter såsom lastbils- och bussreparationer, arbete med bygg och entreprenadmaskiner.

Arbete finns på åkerier med egen verkstad, på bärgningsföretag, på företag som har spårvagnar, renhållningsfordon. Efter utbildningen kan du söka arbete inom våra samarbetsföretag som lastbils- , buss-  eller maskinmekaniker.
 

Kostnader för eleven

Kostnader för böcker och arbetskläder är cirka 1500 kronor.
 

Studiebesök

Du har möjlighet att besöka skolan och träffa lärare och elever för att ställa frågor om utbildningen. Besöket kan eventuellt ordnas digitalt på grund av rådande pandemi. Kontakta hakan.bjurkvist@educ.goteborg.se
 

Arbetsplatsförlagt lärande, apl

Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl,  i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din apl-plats.

Apl-perioder:
Minst 15% av studierna genomförs på apl.
 

Studieperioder:

2021-04-06 - 2021-07-02
2021-08-09 - 2021-12-17
2022-01-03 - 2022-07-01
 

Antagning

Informationsmöte:
Skolan kallar till informatiomsmöte innan kursstart. Informationsmötet hålls på skola eller digitalt beroende på vad Folkhälsomyndigheten råder till.

Kurs- och antagningsbesked:
Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.

Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.
 

Övrig information

Plats för utbildningen:
Otto Elandersgata 4
421 32 Västra Frölunda

Utbildningsanordnare:
Motorbranschens Tekniska Gymnasium, MTG, Utbildningsförvaltningen
 
Ansvarig vuxenutbildning:
Arbetsmarknad- och vuxenutbildning Göteborg stad

Förkunskapskrav

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:
 
- Svenska eller svenska som andraspråk

Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
 

Dokument som ska bifogas ansökan

Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.
 

Borttappade originalbetyg

Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads-, kommun- eller regionarkivet.
 

Ämnes-/kursplan

KURSPAKET

Anmälningskod

GRY-MLT-2104-GG

Skolform

Gymnasial utbildning

Extern länk

MTG (Länk till extern sida.)

Kurser (12 st)

  • Bussteknik (BUSBUS0)
  • El- och hybridfordon 1 (ELCELO01)
  • Orienteringskurs studieplanering (KGYORI11A50)
  • Lastbilar och mobila maskiner - verkstad och elteknik (LAALAS0)
  • Lastbilar och mobila maskiner – service och underhåll 1 (LAALAS01)
  • Lastbilar och mobila maskiner – service och underhåll 2 (LAALAS02)
  • Lastbilar och mobila maskiner – basteknik (LAALAT0)
  • Lastbilar och mobila maskiner – förbränningsmotorer (LAILAT0)
  • Lastbilar – chassi och bromsar (LAPLAC0)
  • Lastbilar – kraftöverföring (LAPLAS0)
  • Lastbilar – system- och diagnosteknik 1 (LAPLAS01)
  • Lastbilar – system- och diagnosteknik 2 (LAPLAS02)

0 Kursstarter

  • Det finns inga kursstarter att ansöka till.